GME Groninger Mozart Ensemble

Het GME

Het Groninger Mozart Ensemble is een amateur symfonieorkest met koor dat muziek brengt uit de achttiende eeuw en later. Elk voor- en najaar geeft het GME twee of meer concerten in Noord-Nederland en soms daarbuiten. Aan de uitvoeringen van het GME werken regelmatig studenten van het Prins Claus Conservatorium mee.

Kijk hier naar onze video.

 

Muzikale leiding

Joël Smits

 

Dirigent van het GME is Joël Smits. De koorrepetities staan onder leiding van Roele Kok. Beiden staan ze na hun conservatorium opleiding volop in de uitvoerende muziekpraktijk. Daardoor weten ze uit ervaring wat het betekent om te zingen en een instrument te bespelen. Ze hebben intensief onderling contact om een maximaal resultaat te behalen.

 

De repertoirekeuze is in handen van de Artistieke Commissie waarin zowel leden als dirigent en koorrepetitor hun inbreng hebben.

Afbeelding boven:

Joël Smits 

foto: Rob  Meijer

 

Afbeelding onder:

Roele Kok

foto: Marco Borgreve

 

 

Het GME vanaf 1975

Het Groninger Mozart Ensemble (GME) is in 1975 opgericht door enkele oud-leden van het Groninger studenten-muziekgezelschap Bragi. Zij kwamen elkaar tegen tijdens de Mozartwoche in Salzburg en wilden in ensemblevorm muziek maken. Op voorstel van de initiatiefnemers, Hans Torringa en Jan Marrink, werd het uitvoeren van vooral onbekende werken van Mozart het doel van de nieuwe vereniging. In 1976 werd ook een koor gevormd. Hans Torringa, gynaecoloog van beroep, dirigeerde het ensemble de eerste dertig jaar.

Vooral in de jaren negentig vonden steeds meer goede amateurmuzikanten hun weg naar het GME. Tegenwoordig telt het gezelschap ongeveer honderd leden. Het programma is in de loop van de tijd verbreed tot werken van ook andere componisten uit zowel de Klassieke periode als de Romantiek. Een overzicht van alle uitgevoerde muziek vindt u onder Concertarchief.

Marinus Verkuil nam in 2004 het stokje over van Hans Torringa. Onder zijn enthousiaste muzikale leiding ontwikkelde het ensemble zich verder. Door zijn werkzaamheden aan het Prins Claus conservatorium bracht hij behalve dirigeerervaring en kennis van de muziekgeschiedenis ook jonge musici binnen bij het Groninger Mozart Ensemble.

Onder leiding van Torringa en Verkuil vonden bijzondere projecten plaats. Zo trad het ensemble naar buiten met opera´s (heropening van de Stadsschouwburg met Mozarts La Finta Semplice) en theatervoorstellingen (i.s.m. Henk van Ulsen en Frank Groothof) en ondernam het tournees naar Frankrijk, België, Duitsland, Engeland en Hongarije (met maar liefst tweeduizend toehoorders in de Mátyás Templom in Budapest). Bijzonder was ook de wereldpremière in 2006 van J. van Vugt: Beschaduwde muren en in 2017 Tsjechische muziek uit de 18e en 19e eeuw met onder andere de niet eerder in Nederland uitgevoerde Missa Solemnis van Jan August Vitásek.

In het voorjaar van 2017 droeg Marinus Verkuil de muzikale leiding over aan Joël Smits. Joël Smits wil het ensemble en de verschillende instrumentgroepen en koorstemmen daarbinnen uitdagen nog beter te worden. Mede om deze reden werd onder zijn leiding in het voorjaar van 2018 Flos Campi van Vaughan Williams uitgevoerd daterend uit 1925 samen met enkele Engelse a capella stukken voor het koor. Daarnaast blijft uiteraard het werk van Mozart en zijn tijdgenoten aan bod komen met in 2018 weer het Requiem van Mozart en ook delen uit zijn operawerk.